lll

Το ιστολόγιο

Καλώς ήλθατε στο ιστολόγιο αυτό.
Εδώ αναρτώ δημοσιεύσεις σχετικά με τα Εργαστηριακά μαθήματα ψηφιακών δεξιοτήτων που διδάσκω, αλλά και με θέματα ενδιαφέροντος μου και κυρίως ότι έχει σχέση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Εργαστηριακά μαθήματα |Digital Skills Information Society, Digital Divide, ICT4D

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Ανταπάντηση στο Α.Π.Σ. για Π.Δ. 13

Σε συνέχεια της παραπάνω αλληλογραφίας, το ΤΕΕ/ΤΚΜ παρατηρεί τα παρακάτω:
«1. Επί της παρ. 2 της επιστολής: Σύμφωνα με το περιεχόμενο της επιστολής «…ο μηχανικός που υπογράφει την Υπεύθυνη Δήλωση προκειμένου να χορηγηθεί το πιστοποιητικό πυροπροστασίας σε μία επιχείρηση, φέρει την ευθύνη για την αρχική εγκατάσταση και καλή λειτουργία των συστημάτων πυροπροστασίας, ενώ την ευθύνη συντήρησης τη φέρει ο ιδιοκτήτης ή εκμεταλλευτής της επιχείρησης. Συνεπώς ο ισχυρισμός σας για διαχρονική ευθύνη του υπογράφοντα μηχανικού, κατά την άποψη της υπηρεσίας μας, είναι αβάσιμος».
Το σημείο αυτό είναι ανακριβές, αφού, σύμφωνα με την Απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, πουθενά δεν αναφέρεται ότι η ευθύνη του Μηχανικού που υπογράφει την Υπεύθυνη Δήλωση αφορά ΜΟΝΟ ΤΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ.
2. Επί της παρ. 3 της επιστολής: Η εξήγηση που δίνεται με την επιστολή σχετικά με την έννοια «μικρές παραλείψεις»,
δεν είναι επαρκής και ικανοποιητική. Αυτό που αποκαλεί το Πυροσβεστικό Σώμα ως «μικρές παραλείψεις» και
αναφέρει ως παράδειγμα «αλλαγή στη φορά ανοίγματος της εξόδου κινδύνου», για να υλοποιηθεί ή αποκατασταθεί, μπορεί να χρειάζεται χρονικό διάστημα περισσότερο των δέκα (10) ημερών. Συνεπώς, απαιτείται να γίνει περισσότερο σαφής η ερμηνεία του όρου αυτού, με προσδιορισμό των συγκεκριμένων στοιχείων που θεωρούνται μικρές παραλείψεις, ώστε να μην εννοείται ότι περιλαμβάνονται σ’ αυτές εργασίες και παρεμβάσεις που απαιτούν για την υλοποίησή τους μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
3. Επί της παρ. 4 της επιστολής: Επαναλαμβάνουμε ότι δεν ισχύει στην πράξη το γεγονός ότι οι μηχανικοί που υπογράφουν τις υπεύθυνες δηλώσεις φέρουν ευθύνη για το χρονικό διάστημα έκδοσής τους και όχι διαχρονικά. Ο τύπος της Υπεύθυνης Δήλωσης που υποχρεούται ο Μηχανικός να υπογράψει είναι συγκεκριμένος και διατίθεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αν ο Μηχανικός αποπειραθεί να συμπληρώσει πάνω στο έντυπο ότι αυτό που υπογράφει αφορά μόνο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, τότε η Υπεύθυνη Δήλωση ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕΚΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΥΤΗ. Συνεπώς, ο ισχυρισμός μας περί της διαχρονικής ευθύνης είναι ΒΑΣΙΜΟΣ.
4. Γενική παρατήρηση: Πάγια θέση του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας είναι ότι η υπογραφή Υπεύθυνης Δήλωσης από τους Μηχανικούς κατά την έκδοση αδειών δεν είναι η ενδεδειγμένη διαδικασία. Το ΤΕΕ θεωρεί ότι η πιστοποίηση της υλοποίησης των σχεδίων της Μελέτης στην πράξη μπορεί να γίνεται μόνο με την εκτέλεση αυτοψιών, από εντεταλμένες για τον σκοπό αυτό Ελεγκτικές Υπηρεσίες της πολιτείας. Από τις αυτοψίες αυτές θα προκύπτουν οι πιθανές ελλείψεις ή τα πιθανά σφάλματα της εφαρμογής των Μελετών και θα αποδίδονται οι ευθύνες. Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζουμε ότι με το διαβόητο Νόμο 2331/95, που τροποποιεί το άρθρο 286 του Ποινικού Κώδικα, έχει στην ουσία θεσμοθετηθεί η δια βίου ευθύνη των Μηχανικών και, κυρίως, έχει εμπεδωθεί μία απαράδεκτη και άδικη επαγγελματικά και κοινωνικά αντίληψη για την ευθύνη των Μηχανικών. Το γεγονός αυτό και μόνο μας καθιστά με τη σειρά μας «υποψιασμένους» σε «αντιγραφειοκρατικές» ρυθμίσεις μέσω υπεύθυνων δηλώσεων.
Για τον ίδιο λόγο σημειώνεται ότι έχει αποσταλεί επιστολή με ανάλογο περιεχόμενο, από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ προς τον Υπουργό Εσωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου