lll

Το ιστολόγιο

Καλώς ήλθατε στο ιστολόγιο αυτό.
Εδώ αναρτώ δημοσιεύσεις σχετικά με τα Εργαστηριακά μαθήματα ψηφιακών δεξιοτήτων που διδάσκω, αλλά και με θέματα ενδιαφέροντος μου και κυρίως ότι έχει σχέση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Εργαστηριακά μαθήματα |Digital Skills Information Society, Digital Divide, ICT4D

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Επέκταση Βιβλιοθήκης Πανεπιστημιούπολης Ρεθύμνου εξαιρετικό αρχιτεκτόνημα που περιβάλει τον εσωτερικό πλούτο της

Σε μια εποχή μειωμένης παραγωγής δημόσιων κτιρίων, με ελάχιστες εξαιρέσεις τέτοιων κατασκευών που να συνεισφέρουν στη δημόσια αισθητική, όπως αποτελεί αυτή η κτηριακή επέκταση της βιβλιοθήκη ΠΚ, από τις μακέτες τον Ιούλιο του 2020 βαίνει προς υλοποίηση χαροποιώντας την πανεπιστημιακή κοινότητα και τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης. 

 



Καθημερινά, εδώ και ενάμιση χρόνο παρακολουθώ– περνώντας για το γραφείο καθημερινά μπροστά από τα έργα - την σταδιακή ανέγερση της επέκτασης της Βιβλιοθήκης και παρά τις δυσκολίες της πανδημίας η πρόοδος του έργου προχωρά ικανοποιητικά και από ότι φαίνεται θα αποπερατωθεί- παραδοθεί εντός του 2022 εντός των προβλεπόμενων από τη σύμβαση χρονοδιαγραμμάτων που ήταν τα δυο χρόνια, σύμφωνα με τα όσα η σύμβαση προβλέπει.

 

Η επέκταση αναπτύσσεται σε 4 επίπεδα, δένει αρμονικά με τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του αρχικού κτιρίου, βελτιώνει τη λειτουργικότητά του και εκμεταλλεύεται ιδανικά το φυσικό φωτισμό αλλά και τη μοναδική θέα προς τη θάλασσα και την πόλη του Ρεθύμνου. 

Καλύπτεται έτσι η χρόνια επιτακτική ανάγκη επέκτασης της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου στου Γάλλου, ώστε να στεγαστεί σε άνετους και σύγχρονους χώρους ένας τεράστιος σημασίας και αξίας πλούτος βιβλίων, περιοδικών , συγγραμμάτων, συλλογών και αρχείων που φιλοξενεί και που ξεπερνά το μισό εκατομμύριο τόμους. Με την ολοκλήρωση της η βιβλιοθήκη θα αποτελεί κομβικό σημείο της πανεπιστημιούπολης και ζωτικό χώρος των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων των φοιτητών και του συνόλου της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας.  

Συνολικός Προϋπολογισμός του έργου:7,5 εκ. ευρώ (από τα οποία τα 4,5 έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί από το ΠΔΕ για τα κτηριακά).

Ανάδοχος εργολάβος της επέκτασης είναι η τεχνική εταιρία «Ρόμβος Τεχνική Α.Ε.», ενώ η μελέτες έγιναν από τους «Θ. Παπαγιάννης και Συνεργάτες ΑΕΜ – Χ. Στρατάκη – Ε. Βασιλάκη - ΤΕΑΜ- Μ-Η Σύμβουλοι Μηχανικοί Ε.Π.Ε.».

Συμπληρώνεται έτσι το αρχικό έργο που κατασκευάστηκε την περίοδο 1991-1993, έργο των Α. Νουκάκη, Μπ. Μπαμπάλου – Νουκάκη Αρχιτεκτονική μελέτη. Ελληνική Μελετητική Ε.Π.Ε., Α. Χατζηδάκης Στατική μελέτη- Γ. Τσελέπης Η/Μ μελέτη, Ανάδοχος εργολάβοςΤεχνική Εταιρεία Εργοδομή Α.Ε. 

Επίβλεψη: Τεχνική Υπηρεσία Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μεταφέρω κείμενο των μελετητών οι οποίοι περιγράφουν την φιλοσοφία της αρχικής κατασκευής (πηγή περιοδικό κτήριο) και που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

«Δεδομένο για την αντιμετώπιση του θέματος υπήρξε ο γενικός σχεδιασμός της πανεπιστημιούπολης και σημαντικό ερέθισμα αποτέλεσε το εκτεταμένο ερημικό βραχώδες τοπίο με άγρια βλάστηση και απέραντη θέα προς το Κρητικό Πέλαγος και την πόλη του Ρεθύμνου. Σε αυτόν τον χώρο, το κτίριο της βιβλιοθήκης έπρεπε να αποτελέσει ένα σημαντικό στοιχείο με επιβλητική παρουσία, σημείο αναφοράς και τοπόσημο ικανό να επηρεάσει τη μελλοντική εξέλιξη του συγκροτήματος. Το κτίριο συντίθεται από δύο διακεκριμένα μέρη, που ορίζουν τη χωρική και συμβολική σχέση του με το περιβάλλον, διάκριση που είναι ταυτόχρονα μορφική και οργανωτική. Τα διαμήκη ευθύγραμμα τμήματα που περιέχουν τη διοίκηση και τους δημόσιους χώρους της βιβλιοθήκης, ορίζουν τη σχέση του κτιρίου, με το δρόμο και το μελλοντικό ιστό του συγκροτήματος. Το κεντρογενές τμήμα που παραλαμβάνει τις λειτουργίες της κυρίως βιβλιοθήκης, απευθύνεται στην πόλη, τον απέραντο χώρο και την ανοικτή θάλασσα. μια σχισμή στο εσωτερικό του κτιρίου, μια "χαράδρα" που διατρέχει και τις τρεις στάθμες του, συμβάλλει στην αντιληπτικότητα του χώρου και επιτρέπει στο φυσικό φως που εισέρχεται από την οροφή και τα πλάγια να διαχέεται, τονίζοντας την πλαστικότητα των οικοδομικών του μελών. Το κατασκευαστικό σύστημα και τα υλικά επιλέχθηκαν με κριτήρια την προσαρμογή στην τοπική τεχνογνωσία, την ανταπόκριση σε μια συγκεκριμένη αισθητική άποψη και την απαίτηση για εύκολη συντήρηση και αντοχή στη χρήση ενός δημόσιου εκπαιδευτικού κτιρίου».

Επιμέλεια Αλέξανδρος Μαριδάκης

Μέλος ΕΔΙΠ

Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό  Διδάσκων Ψηφιακών Δεξιοτήτων
Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Τεχνολογίας Υπολογιστών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου