lll

Το ιστολόγιο

Καλώς ήλθατε στο ιστολόγιο αυτό.
Εδώ αναρτώ δημοσιεύσεις σχετικά με τα Εργαστηριακά μαθήματα ψηφιακών δεξιοτήτων που διδάσκω, αλλά και με θέματα ενδιαφέροντος μου και κυρίως ότι έχει σχέση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Εργαστηριακά μαθήματα |Digital Skills Information Society, Digital Divide, ICT4D

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΑΙΤΗΜΑ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΚΕΝΑΚ ΑΠΟ ΤΕΕ- ΤΜΗΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η επιστολή του τμήματος κοινοποιήθηκε και προς την αρμόδια Υπουργό προκειμένου να γίνουν άμεσα κοινωνοί των προβλημάτων.

Η επιστολή έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Αναστολή των διατάξεων του ΚΕΝΑΚ ως προς την υποχρέωση υποβολής της μελέτης ενεργειακής απόδοσης από την 1η Οκτωβρίου 2010.


      Οι Μηχανικοί που ασχολούνται με τον ΤΕΕ κτιριακό τομέα τον τελευταίο καιρό, αντιμετωπίζουν προβλήματα στην έκδοση οικοδομικών αδειών από τις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες λόγω ασαφειών στην εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ.

      Συγκεκριμένα:

1. Δεν διευκρινίζεται ποιοί μηχανικοί έχουν το δικαίωμα υπογραφής της Ενεργειακής Μελέτης και της Μελέτης της Τεχνικής, Περιβαλλοντικής και Οικονομικής Σκοπιμότητας που προβλέπει ο ΚΕΝΑΚ. Πώς θα ελέγξουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι των υπηρεσιών αν η μελέτη υπογράφεται από μηχανικό που έχει τα κατάλληλα προσόντα;
2. Δεν διευκρινίζεται αν στις αμοιβές της ενεργειακής μελέτης συμπεριλαμβάνονται οι αμοιβές ύδρευσης – αποχέτευσης, ισχυρών ρευμάτων και θέρμανσης.
3. Σύμφωνα με καταγγελίες και παράπονα συναδέλφων, το πρόγραμμα αμοιβών του ΤΕΕ δεν μπορεί να υπολογίσει αμοιβές για τις ενεργειακές μελέτες.

4. Σύμφωνα με την εγκύκλιο οικ. 1603/4-10-2010 του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, «…με Απόφαση Υπουργού ΠΕΚΑ τροποποιείται το άρθρο 25 του Κτιριοδομικού Κανονισμού (ΦΕΚ 380/Δ/1997) ως προς τις απαιτήσεις εκπόνησης μελετών υδραυλικών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (ύδρευση, θέρμανση, ηλεκτρικά, ψύξη/κλιματισμό) και επεκτείνεται για όλα τα κτίρια με συνολική επιφάνεια άνω των πενήντα (50) τ.μ….». Η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει ακόμη εκδοθεί δημιουργώντας προβλήματα στους υπαλλήλους που θα ελέγξουν τους φακέλους για την έκδοση των οικοδομικών αδειών.

      Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι οι Μηχανικοί να μην μπορούν να εκτελέσουν την εργασία τους και να εγκλωβίζονται σε μια ατέρμονη διαδικασία αναμονής διευθέτησης των προβλημάτων από την κεντρική διοίκηση.
      Ζητούμε άμεσα την αναστολή των διατάξεων του ΚΕΝΑΚ ως προς την υποχρέωση υποβολής της μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης και την επαναφορά τους όταν η διοίκηση του Υπουργείου διευθετήσει τα επιμέρους ζητήματα εφαρμογής.


                                                                                         Για τη Διοικούσα Επιτροπή
      Ο Πρόεδρος         



                                                                                                Γιώργος Ρεκατσίνας  



Κοινοποίηση:
-  Πολεοδομικά Γραφεία Ν.Α. Ηπείρου – Λευκάδας
-  Πολεοδομικά Γραφεία Δήμων Ηπείρου – Λευκάδας
-  Δ/νση ΠΕΧΩ Περιφέρειας Ηπείρου
-    Περιφερειακά Τμήματα ΤΕΕ
-    Ν.Ε. ΤΕΕ\ΤΗ
-    Ενημερωτικό Δελτίο ΤΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου