lll

Το ιστολόγιο

Καλώς ήλθατε στο ιστολόγιο αυτό.
Εδώ αναρτώ δημοσιεύσεις σχετικά με τα Εργαστηριακά μαθήματα ψηφιακών δεξιοτήτων που διδάσκω, αλλά και με θέματα ενδιαφέροντος μου και κυρίως ότι έχει σχέση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Εργαστηριακά μαθήματα |Digital Skills Information Society, Digital Divide, ICT4D

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Παρέμβαση Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Ε. Αναθεώρηση Άρθρου 25 Κτιριοδομικού Κανονισμού- Εφαρμογή του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ταχ. Δ/νση:          Τριών Ναυάρχων 40, Πάτρα, Τ.Κ. 262 22
Πληροφορίες:       Καλλίνικου Ελένη
Τηλέφωνο: 2610  334787, FAX: 2610 330632
                                                       
                                                        Πάτρα 03 -12- 2010
Αριθ. Πρωτ. ..3713..
Προς
Πρόεδρο Τ.Ε.Ε, κ. Χρήστο Σπίρτζη

Θέμα: Αναθεώρηση Άρθρου 25 Κτιριοδομικού Κανονισμού- Εφαρμογή του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Με αφορμή το παρόν κείμενο η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΔΕ θα ήθελε να σου γνωστοποιήσει τις θέσεις τις σχετικά με την Αναθεώρηση του ’ρθρου 25 του Κτιριοδομικού Κανονισμού και την μέχρι τώρα Εφαρμογή του Κ.Εν.Α.Κ.

Α. Αναθεώρηση του Άρθρου 25 του Κτιριοδομικού Κανονισμού
Κατόπιν της αναθεώρησης του άρθρου 25 του Κτιριοδομικού Κανονισμού, δυστυχώς η ασάφειες που δικαιολογημένα δημιουργούσαν προβλήματα στους συναδέλφους αλλά και στα Πολεοδομικά Γραφεία συνεχίζονται.
Συγκεκριμένα,
Η διατύπωση για τις απαιτούμενες μελέτες που θα πρέπει να συνοδεύουν μια Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου, είναι τουλάχιστον ασαφής μιας και δεν ξεκαθαρίζει ποιες Η/Μ μελέτες είναι απαραίτητες (ΜΟΝΟ εάν αυτές οι μελέτες είναι απαραίτητες για την εκπόνηση της ενεργειακής μελέτης;;; ). Δηλαδή, τι ισχύει για τις μελέτες ηλεκτρολογικών, θερμικών απωλειών, ψυκτικών φορτίων και μονοσωλήνιου για κάτω των 1300 m3 και άνω των 50 m2;
Άποψη της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΔΕ είναι ότι θα πρέπει να είναι όλες υποχρεωτικές στο βαθμό που πραγματικά επιδιώκουμε την ενεργειακή αναβάθμιση των Κτιρίων.


Β. Εφαρμογή του Κ.Εν.Α.Κ
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Τμήμα Δυτικής Ελλάδος μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει μεγάλο πλήθος σεμιναρίων για τα μέλη του έχοντας μέχρι τώρα εκπαιδεύσει πάνω από 600 συναδέλφους. Επίσης, έχει διενεργήσει ξεχωριστό Τμήμα κατάρτισης για τους Μηχανικούς του Πολεοδομικού Γραφείου του Ν. Αχαΐας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συναδέλφων. Ακόμη, έχει ενεργοποιήσει ειδικό email (kenakpatra@tee.gr) για την επίλυση αποριών των συναδέλφων.
Η μέχρι στιγμής εφαρμογή του Κ.Εν.Α.Κ χαρακτηρίζεται από τα εξής προβλήματα:
1.     Δεν έχει ολοκληρωθεί το Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών με αποτέλεσμα να μην υλοποιείται το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα για τους Συναδέλφους αλλά και για τον οικοδομικό κλάδο.
2.     Δεν έχει διασαφηνιστεί ακόμη το ποιοι έχουν δικαίωμα συνυπογραφής των Μ.Ε.Α, αλλά και με κανέναν τρόπο δεν προκύπτει σχετική κατανομή πληρωμών μεταξύ των μελών της μελετητικής ομάδας.
3.      Παρ’ όλη την εντατική διαδικασία ενημέρωσης, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ασάφειες σχετικά με περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται Μ.Ε.Α, (αυθαίρετες κατασκευές, κτίρια αποθηκών μη βιομηχανικής χρήσης, κατηγορίες πλυντηρίων αυτοκινήτων κλπ) οι οποίες σίγουρα κατά τη διάρκεια εφαρμογής του Κ.Εν.Α.Κ θα πληθύνουν δημιουργώντας σοβαρότατο πρόβλημα στους συναδέλφους αλλά και στους ιδιώτες.
4.      Μέχρι στιγμής αρκετοί συνάδελφοι Μηχανικοί έχουν δώσει προσφορές σε ιδιώτες για την εκπόνηση μελετών και επίβλεψης, οι οποίες δεν εμπεριείχαν τις μελέτες που πιθανόν απαιτούνται (;) από την αναθεώρηση του άρθρου 25 του Κτιριοδομικού Κανονισμού μιας και μέχρι τις 23/11/2010 δεν είχε πάρει αριθμό ΦΕΚ η απόφαση τροποποίησης του.
Δεδομένης της ασάφειας της αναθεώρησης αλλά και εγκυκλίων που εφήρμοζαν τα Πολεοδομικά Γραφεία όπου άτυπα, ουσιαστικά, ζητούσαν όλες τις μελέτες έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι Μηχανικοί να αναγκάζονται να ενσωματώσουν στην προσφορά τους και τις υπόλοιπες μελέτες/επιβλέψεις, αναγκαζόμενοι κατά αυτόν τον τρόπο να δουλεύουν έναντι πινακίου φακής.

Συνάδελφε Πρόεδρε,
Όπως πολύ εύστοχα κατέδειξε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, με σχετικό Δελτίο Τύπου, η εφαρμογή του Καλλικράτη θα έχει ως αποτέλεσμα το διπλασιασμό των Πολεοδομικών Γραφείων. Η συγκεκριμένη μετάβαση, που όπως είναι γνωστό θα λάβει χώρα στο πρώτο εξάμηνο του 2011, θα συνοδευθεί από προβλήματα στελέχωσης αλλά και με γραφειοκρατικά ζητήματα, όπως η κατανομή του υπάρχοντος αρχείου των Πολεοδομικών Γραφείων σε αυτά των νέων «Καλλικρατικών» Δήμων.
Κατά αυτήν την έννοια η Δ.Ε του ΤΕΕ/ΤΔΕ πιστεύει ότι είναι απαραίτητη η παράλληλη εφαρμογή του Κ.Εν.Α.Κ με το προηγούμενο σύστημα υποβολής μελετών (προ της 01/10/2010) μιας και τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί, δεδομένων των ρυθμών και της ευστοχίας της ανταπόκρισης του ΥΠΕΚΑ, δε διαφαίνεται ότι θα μπορέσουν να επιλυθούν σύντομα.
Σε μια περίοδο όπου πραγματικά οι συνάδελφοι Μηχανικοί αντιμετωπίζουν την οικονομική ύφεση με το σκληρότερο τρόπο, πιστεύουμε ότι το ΤΕΕ θα πρέπει να καλέσει την Πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί και να προτείνει τη συγκεκριμένη παράλληλη λειτουργία, μιας και η οποιαδήποτε πιθανή αύξηση του αντικειμένου εργασίας για τους Συναδέλφους εξανεμίζεται στα πλαίσια της γραφειοκρατίας.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΔΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου