lll

Το ιστολόγιο

Καλώς ήλθατε στο ιστολόγιο αυτό.
Εδώ αναρτώ δημοσιεύσεις σχετικά με τα Εργαστηριακά μαθήματα ψηφιακών δεξιοτήτων που διδάσκω, αλλά και με θέματα ενδιαφέροντος μου και κυρίως ότι έχει σχέση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Εργαστηριακά μαθήματα |Digital Skills Information Society, Digital Divide, ICT4D

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΑΙΤΗΜΑ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΚΕΝΑΚ ΑΠΟ ΤΕΕ- ΤΜΗΜΑ ΒΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Συνάδελφε Πρόεδρε,
Μετά την ολοκλήρωση των επιμορφωτικών σεμιναρίων του ΚΕΝΑΚ που πραγματοποιήθηκε στο ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ με την συμμετοχή συναδέλφων από την Λέσβο- Χίο – Σάμο θα θέλαμε να σας θέσουμε τους παρακάτω προβληματισμούς του Τμήματος μας.Εκτιμούμε ότι οι πολεοδομικές υπηρεσίες δεν είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στον έλεγχο των μελετών για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, αλλά και οι περισσότεροι συνάδελφοι για να εκπονήσουν τις απαραίτητες μελέτες. 

Σας αναφέρω παρακάτω αναλυτικά τους προβληματισμούς του τμήματος, ένα τμήμα με τα παρακάτω νησιά (Λέσβο, Λήμνο, Χίο, Σάμο, Ικαρία) στα οποία λειτουργούν πολεοδομίες, απόμακρα από τα Κέντρα Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Υπηρεσιών και συναδέλφων, μ’ ότι αυτό συνεπάγεται στο κόστος εκπαίδευσης.
Παρότι ο ΚΕΝΑΚ είναι σε ισχύ από 1-10-2010

  1. Δεν έχει στελεχωθεί η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ) που συστήθηκε με το άρθρο 6, του Νόμου 3818/2010 (ΦΕΚ 17/16-2-2010) στην Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ , η οποία έχει ως αντικείμενο την αξιολόγηση και έγκριση των προς χρήση λογισμικών (Στη μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης ως γνωστόν, πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά η έκδοση και έγκριση του λογισμικού που χρησιμοποιείται). Γι αυτό συστήνεται στους συναδέλφους να μη προβαίνουν στην αγορά λογισμικών ακόμα.
  2. Δεν έχει εκδοθεί προς το παρόν η ΤΟΤΕΕ για τον Βιοκλιματικό Σχεδιασμό των κτιρίων, άκρως απαραίτητη για την εφαρμογή των απαιτήσεων της παρ. 1του άρθρου 8 «Σχεδιασμός Κτιρίου».
  3.  Δεν έχει εκδοθεί ακόμα η σχετική Απόφαση της Υπουργού ΠΕΚΑ, για την τροποποίηση του άρθρου 25 του Κτιριοδομικού Κανονισμού (ΦΕΚ 380/Δ/1997), ως προς τια απαιτήσεις εκπόνησης μελετών υδραυλικών και Η/Μ εγκαταστάσεων, που θα επεκτείνεται για όλα τα κτίρια με συνολική επιφάνεια άνω των 50τ. μ.
  4. Δεν έχει διευκρινισθεί ακόμα, ποιες ειδικότητες μηχανικών, θα έχουν δικαίωμα σύνταξης της μελέτης ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων (Μ.Ε.Α.Κ.)
  5. Δεν έχει αποσαφηνισθεί, πως θα κατανέμεται η αμοιβή για την Μ.Ε.Α.Κ. στους 2 μελετητές μηχανικούς, καθώς και αν θα προβλέπεται πρόσθετη αμοιβή επίβλεψης.
  6. Ειδικά για τα νησιά μας, όπου λειτουργούν τα ΣΧΟΠ της Γραμματείας του τέως Υπουργείου Αιγαίου, υπάρχει πλήρης άγνοια, όσον αφορά την ισχύ των Π. Διαταγμάτων που έχουν εκδοθεί και την πληθώρα των παραδοσιακών οικισμών, το ποιος έλεγχος θα προηγείται χρονικά (ΚΕΝΑΚ ή ΣΧΟΠ) καθώς και οι επιπτώσεις στον ιδιοκτήτη, αν οι περιορισμοί που προκύπτουν από τα Π.Δ. σε θέματα πολεοδομικού, τεχνικού και αισθητικού χαρακτήρα, καθιστούν απαγορευτική την κατάταξη ενός κτιρίου σε αποδεκτή ενεργειακά κατηγορία.
  7. Όσο αφορά το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ», πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει, πριν την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την σύνταξη καταλόγων προσωρινών ενεργειακών επιθεωρητών.
  8. Μετά την αποπεράτωση των οικοδομικών εργασιών στα κτίρια, όπου απαιτείται η σύνταξη και θεώρηση Μ.Ε.Α.Κ. προβλέπεται αυτοψία από ενεργειακό επιθεωρητή με παράλληλη προσκόμιση δελτίων αποστολής υλικών, τιμολογίων αγοράς, κ.λ.π. για την έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής κατάταξης του κτιρίου. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνεται αυτοψία για αφανής εργασίες, γιατί διαφορετικά θα υπάρχουν προβλήματα πιστής εφαρμογής.
  9. Με την μεταφορά των Πολεοδομικών Υπηρεσιών, λόγω ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, στους δήμους, δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιος κρατικός φορέας θα εφοδιάσει τις Πολεοδομίες με το λογισμικό της Μ.Ε.Α.Κ. (Νομαρχία, Δήμος ή ΥΠΕΚΑ), λογισμικό το οποίο θα έπρεπε να έχει εγκατασταθεί στις αρμόδιες για τον έλεγχο του ΚΕΝΑΚ υπηρεσίες.
Με δεδομένη την οικονομική συγκυρία, την ανεπανάληπτη καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας στο Β. Αιγαίο, την υποστελέχωση των Πολεοδομιών στα νησιά μας και την αδυναμία γρήγορης επικοινωνίας με κάποιον υπεύθυνο στο ΥΠΕΚΑ και επειδή ο έλεγχος της Μ.Ε.Α.Κ. με όλες τις παραπάνω ασάφειες και παραλείψεις που υπάρχουν, θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο την έκδοση οικοδομικών αδειών, με ότι αυτό συνεπάγεται προτείνω στη Δ.Ε. να παρέμβει άμεσα στο ΥΠΕΚΑ, καταθέτοντας όλους τους παραπάνω προβληματισμούς και ζητώντας την αναβολή εφαρμογής του ΚΕΝΑΚ τουλάχιστον για 6 μήνες, πριν οδηγηθούμε όλοι οι υπάλληλοι και μελετητές σε αδιέξοδο.  Με εκτίμηση
                                                             
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
του ΤΕΕ- ΤΜΗΜΑ ΒΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου