lll

Το ιστολόγιο

Καλώς ήλθατε στο ιστολόγιο αυτό.
Εδώ αναρτώ δημοσιεύσεις σχετικά με τα Εργαστηριακά μαθήματα ψηφιακών δεξιοτήτων που διδάσκω, αλλά και με θέματα ενδιαφέροντος μου και κυρίως ότι έχει σχέση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Εργαστηριακά μαθήματα |Digital Skills Information Society, Digital Divide, ICT4D

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΑΙΤΗΜΑ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΚΕΝΑΚ ΑΠΟ ΤΕΕ- ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Προς :      -Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τ. Μπιρμπίλη
Κοιν:      -  Ειδική Γραμματέα ΥΠΕΚΑ κα Μ. Καραβασίλη
-  Πρόεδρο ΤΕΕ κ. Χρ. Σπίρτζη
-  Δ.Ε. ΤΕΕ
- Περιφερειακά Τμήματα ΤΕΕ

Θέμα: Αναστολή εφαρμογής ΚΕΝΑΚ
Το ΤΕΕ/ΤΔΚ στα πλαίσια του ρόλου του ως θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της ελληνικής πολιτείας, αλλά και εκπροσωπώντας του έλληνες μηχανικούς, στήριξε και θα συνεχίζει να στηρίζει την αποτελεσματική εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ, που αποτελεί άλλωστε και πάγιο αίτημά μας.
Υπενθυμίζουμε ότι η Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΔΚ στην απόφασή της 326/27-9-2010, σε συνέχεια του αιτήματος για αναβολή της παραπάνω διαδικασίας που είχε θέσει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ στην σύσκεψη Προέδρων του ΤΕΕ στην Αθήνα, έχει διατυπώσει το αίτημα για εξάμηνη τουλάχιστον παράταση εφαρμογής του ΚΕΝΑΚ. Κι αυτό διότι, όπως επιβεβαιώνεται πλέον και στην πράξη, ο βαθμός ενημέρωσης και ετοιμότητας των συναδέλφων μηχανικών μελετητών, αλλά και ελεγκτών στα Πολεοδομικά γραφεία δεν επιτρέπει την ορθή εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ με αποτέλεσμα, στις ήδη τραγικές συνθήκες που βιώνει η οικοδομική δραστηριότητα, να έχει ουσιαστικά παγώσει οι διαδικασίες έκδοσης οικοδομικών αδειών.
Βασική αιτία είναι ότι τόσο οι τεχνικές οδηγίες (ΤΟΤΕΕ) όσο και το λογισμικό του ΤΕΕ «ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ» άρχισαν να διατίθενται μετά την έναρξη ισχύος του ΚΕΝΑΚ, με αποτέλεσμα την ελλιπή ενημέρωση των εμπλεκόμενων συναδέλφων, ενώ ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί σημαντικά ζητήματα όπως οι ειδικότητες που έχουν το δικαίωμα υπογραφής της Ενεργειακής μελέτης και της Μελέτης Τεχνικής, Περιβαλλοντικής και Οικονομικής Σκοπιμότητας, το κατά πόσο περιλαμβάνονται στις αμοιβές της ενεργειακής μελέτης οι αμοιβές ύδρευσης – αποχέτευσης, ισχυρών ρευμάτων και θέρμανσης, οι πιστοποιήσεις των λογισμικών των ιδιωτικών εταιρειών κ.α.
Επιπρόσθετα δεν έχει ακόμη εκδοθεί η ΤΟΤΕΕ για τον Βιοκλιματικό Σχεδιασμό, η οποία είναι απαραίτητη για την εφαρμογή της  παρ. 1 του άρθρου 8 «Σχεδιασμός Κτιρίων».

Με δεδομένη την προχθεσινή δημοσίευση (ΦΕΚ 498/23-11-2010) της τροποποίησης του άρθρου 25 του κτιριοδομικού κανονισμού, της οποίας η καθυστέρηση είχε δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στα κατά τόπου Πολεοδομικά γραφεία, απαιτούνται οι παρακάτω διευκρινίσεις:
1.      Οι μελέτες αποχέτευσης – κλιματισμού – ανελκυστήρα – ΚΔΚΘ περιλαμβάνονται στο σύνολο των Η/Μ που απαιτούνται για την ενεργειακή μελέτη;
2.      Για τις οικοδομικές άδειες που πρωτοκολλήθηκαν από 1-10-10 έως 22-11-10, με ποιες μελέτες Η/Μ θα συνταχθεί η ενεργειακή μελέτη;
Δεδομένου ότι οι πρόσθετες Η/Μ που θα υποβάλλονται έχουν αμοιβές μελέτης και επίβλεψης, καθώς και επιπλέον κόστος κρατήσεων 38% (ΦΠΑ-ΦΕΜ-ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ) είναι απαραίτητο αυτά να διευκρινιστούν άμεσα.

Τέλος, σε ότι αφορά στους προσωρινούς ενεργειακούς επιθεωρητές θεωρούμε  και εμείς αναγκαία την εξέταση άμεσης τροποποίησης «της προϋπόθεσης των 10 χρόνων αποδεδειγμένης εμπειρίας» σε σαφώς λιγότερα (π.χ. 5), δίνοντας τη δυνατότητα και στους νέους συναδέλφους που έχουν εμπειρία να απασχοληθούν και να βοηθήσουν στην εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ.

Με βάση όλα τα παραπάνω, αλλά και τα αντίστοιχα αιτήματα των Περιφερειακών Τμημάτων του ΤΕΕ, ζητούμε άμεσα την προσωρινή αναστολή των διατάξεων του ΚΕΝΑΚ ή εναλλακτικά την παράλληλη εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ για ένα εύλογο χρονικό διάστημα (στα πρότυπα του Αντισεισμικού Κανονισμού) με στόχο όχι την αναβολή, αλλά την ομαλή μετάβαση και την οριστική επίλυση των προβλημάτων, προτού αυτά επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο.

Για το ΤΕΕ/ΤΔΚ
Ο Πρόεδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου