lll

Το ιστολόγιο

Καλώς ήλθατε στο ιστολόγιο αυτό.
Εδώ αναρτώ δημοσιεύσεις σχετικά με τα Εργαστηριακά μαθήματα ψηφιακών δεξιοτήτων που διδάσκω, αλλά και με θέματα ενδιαφέροντος μου και κυρίως ότι έχει σχέση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Εργαστηριακά μαθήματα |Digital Skills Information Society, Digital Divide, ICT4D

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Eπιστολήτου ΠΣΔΜ-Η σχετικά με την τροποποίηση της ΚΥΑ που αφορά την εγκατάσταση, συντήρηση, λειτουργία και ασφάλεια των ανελκυστήρων.

Με επιστολή που έστειλε στις 14/12/2010 το Δ.Σ. του ΠΣΔΜ-Η προς τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδη, τον αναpληρωτή υπουργό Σ. Ξυνίδη και τον Γενικό Γραμματέα  Βιομηχανίας Αλ. Φούρλα, παραθέτει τις προτάσεις του συλλόγου σχετικά με την τροποποίηση της ΚΥΑ που αφορά την εγκατάσταση, συντήρηση, λειτουργία και ασφάλεια των ανελκυστήρων.
Η επιστολή έχει ως εξής:
ΘΕΜΑ:
Τροποποίηση ΚΥΑ εγκατάστασης, συντήρησης, λειτουργίας και ασφάλειας ανελκυστήρων
Αξιότιμοι κύριοι,
Εκπροσωπώντας τον κλάδο των αρμοδίων τεχνικών επιστημόνων, Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, σας παραθέτουμε τις αρχικές προτάσεις μας επί του θέματος,επιφυλασσόμενοι για περαιτέρω προτάσεις επί των ειδικών θεμάτων. Βασική προτεραιότητά μας η ασφάλεια των χρη-
στών ανελκυστήρων.
1. Στο σύνολο του σχεδίου της ΚΥΑ οφείλουν να περιγράφονται πέραν του διαχειριστή/εκπροσώπου/ιδιοκτήτη/ενοίκου, εγκαταστάτη και συντηρητή οπωσδήποτε και οι ρόλοιμελετητή-επιβλέποντα.
2. Η εγκατάσταση ανελκυστήρα είναι μηχανολογική και ηλεκτρολογική εγκατάσταση με πολύπλοκα στοιχεία αυτοματισμών. Βάσει του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου (βασικός νόμος 6422/1934 περί όρων άσκησης επαγγέλματος Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Ναυπηγού), η εγκατάσταση εντάσσεται σαφώς στις μη απλές εγκαταστάσεις. Ως εκ τούτου αποτελεί αποκλειστικά δικαίωμα Μηχανολόγου, Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ως προς τη μελέτη και επίβλεψη και με δικαίωμα ως προς εγκατάσταση και συντήρηση.
3. Στο σύνολο του σχεδίου της ΚΥΑ αναφέρονται οι όροι μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό σχέδιο. Ένα μηχανολογικό και ένα ηλεκτρολογικό σχέδιο δεν μπορεί να υπάρχει από μόνο του, είναι συνοδευτικό της μελέτης και δεν μπορεί από μόνο του να την υποκαταστήσει. Η ηλεκτρολογική και
η μηχανολογική μελέτη είναι απαραίτητη σε κάθε ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση πόσο μάλλον σε αυτή του ανελκυστήρα η οποία είναι μη απλή ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση.
4. Μεταφέροντας την εμπειρία των μελών μας, σας γνωρίζουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, η μελέτη ανελκυστήρα η οποία υποβάλλεται και εγκρίνεται για την έκδοση της Οικοδομικής Άδειας από την αρμόδια Πολεοδομία, είναι διαφορετική από την μελέτη ανελκυστήρα που υποβάλλεται
στην αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης, στην φάση της αδειοδότησης του εγκατεστημένου ανελκυστήρα. Το αποτέλεσμα είναι, ότι για τον ίδιο ανελκυστήρα υπάρχουν δύο διαφορετικές εγκεκριμένες μελέτες. Οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης
θα πρέπει να απαιτούν για την αδειοδότηση των ανελκυστήρων την υποβολή και της εγκεκριμένης από την Πολεοδομία μελέτη και να διαπιστώνουν ότι ταυτίζονται.
5. Σχετικά με τους χρόνους συντήρησης αυτοί οφείλουν να καθορίζονται με κριτήρια την συχνότητα χρήσης και βέβαια τον θεωρητικό πληθυσμό των κτιρίων και των χρηστών
ανελκυστήρων. Ειδικά για μονοκατοικίες θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερο εύρος χρόνου.
6. Σχετικά με τα συνεργεία συντήρησης θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ελέγχεται η επάρκειά τους και η παρουσία του υπευθύνου συντηρητή κάθε συνεργείου.
7. Σχετικά με την λειτουργία αμφίδρομης επικοινωνίας του θαλάμου του ανελκυστήρα με υπηρεσία άμεσης βοήθειας, αυτή η Υπηρεσία θα πρέπει να είναι αποκλειστικά η Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία οφείλει να οργανωθεί αντίστοιχα. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιβληθεί «συνδρομή» στα κτίρια για την επικοινωνία με άλλες υπηρεσίες. 
Αντιλαμβανόμενοι τον θεσμικό μας ρόλο βρισκόμαστε στη διάθεση σας για περαιτέρω διευκρινήσεις γενικότερα στο θέμα ανελκυστήρων και για τον σκοπό αυτό αιτούμεθα από κοινού συνάντηση εργασίας το συντομότερο δυνατόν.

Με εκτίμηση,
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Θόδωρος Παπαδόπουλος
Ο Γενικός Γραμματέας Τάσος Ευσταθίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου