lll

Το ιστολόγιο

Καλώς ήλθατε στο ιστολόγιο αυτό.
Εδώ αναρτώ δημοσιεύσεις σχετικά με τα Εργαστηριακά μαθήματα ψηφιακών δεξιοτήτων που διδάσκω, αλλά και με θέματα ενδιαφέροντος μου και κυρίως ότι έχει σχέση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Εργαστηριακά μαθήματα |Digital Skills Information Society, Digital Divide, ICT4D

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

"Ενεργειακή αξιοποίηση του φράγματος Ποταμών Ρεθύμνου, μέσω υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας"

Ο Ο.Α.ΔΥ.Κ προκήρυξε διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό για την κατασκευή Υβριδικού Σταθμού στο Φράγμα Ποταμών Ν. Ρεθύμνου.
Σύμφωνα με ανακοινωση του στο διαδικτυο προχωρεί η διαδικασία διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού για την "Ενεργειακή αξιοποίηση του φράγματος Ποταμών στο Ρέθυμνο, μέσω υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας".
Φορέας του έργου φαίνεται να είναι ο Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης, που ενέκρινε το σχέδιο διακήρυξης διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού προϋπολογισμού, περίπου 250 εκατ. ευρώ. Ο Υβριδικός Σταθμός (ΥΒΣ) θα είναι συνδυασμός από Αιολικό Πάρκο και Αντλησιοταμιευτικό Σύστημα, ισχύος 50 MW.
Στα επισυναπτόμεν αρχεία θα βρείτε την περίληψη και την αναλυτική διακήρυξη.
Πληροφορίες: Ο ΥΒΣ θα αποτελείται:
α) Από Αιολικό Πάρκο, που αποτελεί μονάδα παραγωγής Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας (μονάδα ΑΠΕ), χωροθετημένο σε περιοχή με τεκμηριωμένο αιολικό δυναμικό.
β) Από δύο ταμιευτήρες (τον άνω και τον κάτω) με υψομετρική διαφορά, που συνδέονται με ένα ή περισσότερους αγωγούς.
γ) Από τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, αποτελούμενες από σύστημα αντλιών. (Σύστημα Αντλησιοταμίευσης)
δ)Από τις ελεγχόμενες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τους υδροστροβίλους.
Το αιολικό πάρκο παράγει ηλεκτρική ενέργεια, η οποία χρησιμοποιείται για να ανυψωθεί ποσότητα νερού με τη χρήση αντλητικού συστήματος από τον κάτω στον άνω ταμιευτήρα. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται αποθήκευση ενέργειας (δυναμική ενέργεια). Το όλο σύστημα ονομάζεται αντλησιοταμιευτικό (pumped storage system) ή αναστρέψιμο Υδροηλεκτρικό. Τις ώρες παραγωγής εγγυημένης ισχύος (ώρες αιχμών ζήτησης ισχύος) το νερό κατέρχεται και με τη λειτουργία υδροστροβίλου παράγεται εγγυημένη ενέργεια στο ΣΗΕ. Στην περίπτωση που δεν έχουμε διαθέσιμη αιολική ισχύ (ασθενείς άνεμοι) το αντλησιοταμιευτικό σύστημα αποθηκεύει ενέργεια από τις συμβατικές μονάδες βάσης (δίκτυο) για την πλήρωση του άνω ταμιευτήρα,
Διευκρινήσεις:
Σύμφωνα με τους περιορισμούς που θέτει ο Ν. 3468/2006.
Υβριδικός Σταθμός είναι κάθε σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που:
α) Χρησιμοποιεί μία, τουλάχιστον, μορφή Α.Π.Ε..
β) Η συνολική ενέργεια που απορροφά από το Δίκτυο, σε ετήσια βάση, δεν υπερβαίνει το 30% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται για την πλήρωση του συστήματος αποθήκευσης του σταθμού αυτού.
γ) Η μέγιστη ισχύς παραγωγής των μονάδων του σταθμού Α.Π.Ε. δεν μπορεί να υπερβαίνει την εγκατεστημένη ισχύ των μονάδων αποθήκευσης του σταθμού αυτού, προσαυξημένη κατά ποσοστό μέχρι 20%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου